امام خمینی

آثار امام خمینی

این کتاب یکی از درخشان‌ترین آثار عرفان اسلامی در دوران متأخر است که به قلم حضرت امام خمینی (ره) و به زبان عربی به رشته تحریر درآمده است. آغاز این رساله عرفانی، در شرح حدیث معروف و مشهور منسوب به حضرت ختمی مرتبت(ص)، خطاب به ذات مقدس الهی است که می‌فرمایند « نشناختم تو را، آنچنان که حق شناختن است و نپرستیدیم تو را، آنچنان که حق پرستیدن است». این رساله با مقدمه‌ای بسیار مفصل و جامع از استاد سید جلال‌الدین آشتیانی به چاپ رسیده است.

نگارش کتاب «سرالصلوة»، با نام کامل «سرالصلوة؛ معراج السالکین و صلوة العارفین»، در ۱۹ خردادماه سال ۱۳۱۸ هجری شمسی به پایان رسید. امام خمینی(ره) در این کتاب که به زبان فارسی نوشته شده‌ است، به بیان اسرار معنوی نماز می‌پردازند. چاپ جدید این کتاب ارزشمند با مقدمه آیت ‌الله جوادی آملی و به انضمام وصیت‌نامه اخلاقی و عرفانی امام(ره) و نیز تصویر کامل دست خط نسخه اصلی کتاب، به زیور طبع آراسته شده ‌است.

این کتاب ارزشمند، حاشیه‌ای مبسوط بر «کفایةالاصول»، اثر گرانسنگ «آخوند خراسانی» است که توسط امام خمینی(ره) به رشته تحریر درآمده است. کتاب «انوار الهدایه»، به عنوان یک اثر سترگ در علم اصول، در ۲ جلد و همراه با زندگینامه کوتاهی از رجال نام برده شده در آن نیز، شرح اصطلاحات و فهرست‌های متنوع و گوناگون، با روشی تحقیقی و علمی، در سال ۱۳۷۲هجری شمسی، توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) نوشته شده است. این کتاب به زبان عربی نوشته و نگارش آن در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی به پایان رسید.

کتاب «مناهج‌الوصول» مانند «انوارالهدایه»، اثری است که توسط حضرت امام(ره) در مورد مباحث مختلف علم اصول به رشته تحریر درآمده است. ایشان در این کتاب، مباحث مورد نظر خود را در یک مقدمه و ۱۴ بخش ارائه کرده‌اند که مبحث آخر آن به شرح و توضیح «مطلق و مقید» اختصاص دارد. این کتاب، اثری تحقیقی و اجتهادی به زبان عربی است که ظاهرا پس از سال ۱۳۳۰ هجری شمسی به رشته تحریر درآمده است.

«تحریرالوسیله»، کتابی فقهی، فتوایی و عملی است که امام خمینی(ره) آن را به عنوان حاشیه‌ای بر کتاب «وسیله النجاة» مرحوم آیت ‌ا... حاج ابوالحسن اصفهانی و به زبان عربی نوشته‌اند. جلد نخست این کتاب ارزشمند، در زمان تبعید ۱۳ ماهه حضرت امام(ره) در ترکیه، به رشته تحریر درآمد و جلد دوم آن، در نجف اشرف نوشته شد و چاپ هر ۲ جلد کتاب، در ۱۳۰۹ صفحه در همین شهر انجام گرفت و پس از آن در ایران، لبنان و عراق، بارها تجدید چاپ شد.